Laster...
Laster...
Bli friskere med riktig kosthold og smarte livsstilsgrep
Av Sofie Hexeberg, Erik Hexeberg, 2025, Lydbok

Bok 4 i serien Nytt blikk på
Stadig flere opplever plager med magen, som magesmerter, diare, forstoppelse og oppblåsthet. Noen årsaker er tydelige, og det gjør det enkelt å finne en behandling. Men de aller fleste får etter ulike undersøkelser vite at tarmen er helt normal, og at problemene er noe de må leve med. De fleste får høre at de har irritabel tarm. Forekomsten av irritabel tarmsyndrom (IBS) anslås å ramme mellom 8-25 prosent av oss, og mye tyder på at stadig flere får det. Selv om IBS-diagnosen er knyttet til tarmen, er det mange som får andre symptomer og plager i tillegg, som blant annet fibromyalgi og smerter i kroppen, kronisk tretthet, angst og depresjon. Dette kan bli en vanskelig tilstand hvor livskvaliteten svekkes.
Forfatterne vil vise at det er håp for tilfriskning, det er hjelp å få! De forklarer her sammenhengen mellom kosthold og mageproblemer, for vi er ulike og tåler ikke den samme maten. Mange opplever at matvarer som blant annet gluten, melkeprodukter og ultraprosessert mat, forverrer symptomene. Hele én av fire reagerer ifølge forfatterne på visse matvarer. Gjennom lydboka vil du få mer kunnskap om hvilket kosthold som kan gi deg bedring, hvilken maten som er riktig for deg. Og når du får bukt med mageproblemene, forsvinner ofte andre plagsomme symptomer og vondter også. Én side av dette er effekten det har på enkeltmenneskers livskvalitet, når problemene de har ikke tas på alvor, ifølge forfatterne. Noe annet er hvordan dette også virker inn på samfunnsnivå, fordi mage-tarmproblemer også kan føre til at mange som sliter med dette faller ut av arbeidslivet.
Stadig flere opplever plager med magen, som magesmerter, diare, forstoppelse og oppblåsthet. Noen årsaker er tydelige, og det gjør det enkelt å finne en behandling. Men de aller fleste får etter ulike undersøkelser vite at tarmen er helt normal, og at problemene er noe de må leve med. De fleste får høre at de har irritabel tarm. Forekomsten av irritabel tarmsyndrom (IBS) anslås å ramme mellom 8-25 prosent av oss, og mye tyder på at stadig flere får det. Selv om IBS-diagnosen er knyttet til tarmen, er det mange som får andre symptomer og plager i tillegg, som blant annet fibromyalgi og smerter i kroppen, kronisk tretthet, angst og depresjon. Dette kan bli en vanskelig tilstand hvor livskvaliteten svekkes.
Forfatterne vil vise at det er håp for tilfriskning, det er hjelp å få! De forklarer her sammenhengen mellom kosthold og mageproblemer, for vi er ulike og tåler ikke den samme maten. Mange opplever at matvarer som blant annet gluten, melkeprodukter og ultraprosessert mat, forverrer symptomene. Hele én av fire reagerer ifølge forfatterne på visse matvarer. Gjennom lydboka vil du få mer kunnskap om hvilket kosthold som kan gi deg bedring, hvilken maten som er riktig for deg. Og når du får bukt med mageproblemene, forsvinner ofte andre plagsomme symptomer og vondter også. Én side av dette er effekten det har på enkeltmenneskers livskvalitet, når problemene de har ikke tas på alvor, ifølge forfatterne. Noe annet er hvordan dette også virker inn på samfunnsnivå, fordi mage-tarmproblemer også kan føre til at mange som sliter med dette faller ut av arbeidslivet.
Sendes umiddelbart
Ved kjøp av digitale produkter gjelder ikke angrerett. Lydbøkene og e-bøkene lagres på Min side under Digitale produkter, hvor man enkelt kan laste dem ned.
Sofie Hexeberg (f. 1960) er lege og kostholdsekspert. Hun er en av grunnleggerne av foreningen Kostreform for bedre helse, er kurs- og foredragsholder og driverDr. Hexebergs klinikki Tønsberg og Bærum sammen med sin mannErik Hexeberg, med mat som medisin som spesialfelt. Hexeberg har tatt doktorgrad på effekter av fett, fiber og kolesterol i maten, og har arbeidet ved ulike indremedisinske avdelinger og som seniorrådgiver og overlege ved Statens legemiddelverk. Hun har utgitt en rekke bøker om lavkarbomat og helse, som har solgt i over 155 000 eksemplarer.
Sofie og Erik Hexeberg har sammen skrevet bøkene Ut av hjernetåken, Nytt blikk på kolesterol og Nytt blikk på autoimmun sykdom.

Dr.med. Erik Hexeberg (f. 1957) er spesialist i indremedisin og driver Dr. Hexebergs klinikk i Tønsberg og Bærum sammen med sin koneSofie Hexeberg, der de har mat som medisin som spesialfelt. Han tok i 1990 doktorgad på temaet effekt av fysisk aktivitet på hjertet. Hexeberg jobbet i nærmere ti år med hjerteforskning før han gikk over i klinisk arbeid ved blant annet Haukeland Sykehus, Sykehuset i Vestfold, Rikshospitalet og Bærum sykehus. Han har også arbeidet i ti år i farmasøytisk industri. Hexeberg var tidligere leder for Helsepartiet og foreningenKostreform for bedre helse.
Sofie og Erik Hexeberg har sammen skrevet bøkene Ut av hjernetåken, Nytt blikk på kolesterologNytt blikk på autoimmun sykdom.